Småplukk tar tid

IMG_1252
I går kom det wiresett fra TStrading. Strømpen er av den gode, gamle sorten, og ser akkurat lik ut som den orginale. Hylsene er standard med settskrue, så disse kommer jeg nok til å lodde.


IMG_1253
I samme forsendelse kom den orginale låseskruen (M-24229) til verktøysboksen. Dyr, men fin.IMG_1259
Baklykten er montert og mangler bare en lampe 6V 1,5W. To slike er bestilt fra Onninen. Det er jammen sant, jeg må også bestille hovedlyslampe 6V 25/25-20mm.
Tipper jeg finner det hos www.kjell-berg.no om ikke annet.

IMG_1257
Fullt/blend-venderen fra Stensholm er rengjort, ny kabel loddet in og en sprut elektronikkrens gjør at den virker bedre enn på lenge. Selve huset har en sprekk og deler av innfestingen er borte.
Vurderer å blande 2-komponentlim og svarte fargepigmenter av noe slag, og støpe nytt rundt skruen. Peter Schef gjorde dette i 2013, ser jeg i bloggen hans.

IMG_1268
Orginal fothvilergummi (M-21102) og pedalgummi til gir og brems (M-15155) er også montert.
Eksoskroken må jeg gjøre noe med. Det blir vel å sende den til forkromming.
Comments

Hovedlykt

IMG_1213

Har begynt å sett litt på Rödqvarnaens lysutstyr. Hovedlykta er i ganske god stand, men måtte lodde lykteringen, da denne hadde en sprekk. Oppdaget at den hadde blitt loddet to ganger tidligere, så den er sikkert litt utsatt. Kontaktene på tilkoblingsplaten, som sitter rett under venderen, var også ødelagt, så da ble det litt kjøkkenbenkslodding.


IMG_1214

Tilkoblingsplaten på plass.


IMG_1216

Vendebryter og lysindikator på plass. Bryteren går også like fint som i 1953!


IMG_1218

Reflektoren ble renset med rødsprit og polert med Autosol. Orginalglasset fra Stensholm har også tålt årene veldig bra.

Comments

Kjede og sete

IMG_1221

I kveld kom kjede og sete på plass. Kjedet er D.I.D. 428D med 118 lenker. Orginalkjedet er 1/2" x 5/16" med 108 lenker, så jeg måtte kutte vekk 10.
Setet sitter også der det skal, så det nærmer seg en kjøreklar doning.
Comments

Framskjerm

IMG_1178

I går kom framskjermen på plass igjen.


IMG_1179

Det var en grei sak, men jeg måtte borre hull for festeskrue opp mot nedre gaffelkrone. Orginalhullet hadde blitt slitt/utvidet i sin tid, kom jeg på etter hvert, så det ble sveiset igjen for lenge siden. Orginalt sitter det en M8 sekskantbolt der, med avstandshylse i stål mellom skjerm og gaffelkrone. Jeg gikk for 6mm og hylse i plast. Ikke orginalt så klart, men greit nok.


IMG_1180

M6 x 16 med panhode og rettspor er brukt på på det aller meste av skjermer og skjermstag. Inntil jeg får tak i slike så bruker jeg nye med pozidrive stjerne.

Comments

Fremskritt

IMG_1149


I kveld fikk jeg og guttungen noen gode timer i verkstedet. Gikk glipp av mye EM-fotball, men det var det verdt.

 • Framdrev er byttet. Dette hadde satt seg skikkelig, men en liten 2-armet avdrager gjorde jobben.
 • Kjede er bestilt og kommer i morgen.
 • Bensintank er montert.
 • Motoren er ferdig polert og er montert i rammen.
 • Bakskjerm og skjermstag er montert.
 • Bagasjebrettet, eller packningshållare som de sier i Sverige, er på plass.

Det ser kanskje ut som at den snart skal startes opp, men det er langt dit. Mye tidkrevende småplukk igjen og noen usikkerhetsmomenter:

 • Gass-, brems- og clutchwire. Lage nye? Kjøpe orginalwire fra TStrading? (Er det virkelig orginalwire…?)
 • Eksoskrok/utblåsningsrör ser ikke pen ut. Bør forkrommes.
 • Bakre potte/Ytterhölje. Kjøpe ny fra TStrading? Bruke potten som den er? Sende til forkromming?
 • El-anlegget. Hva virker?
 • Starter motoren??

To be continued…


Comments

Joda, det er liv

To nye år har gått. Så fort tiden går! Nå er verkstedet i kjelleren omsider ferdigbygd, mye rot er ryddet vekk og Rödqvarnaen har fått hedersplass på verkstedgulvet igjen. Nå skal den på veien før snøen kommer; jeg lover!

I kveld har jeg montert lenkearmer og gjort et forsøk på å få på plass støtdemperne. Støtdemperne er to kraftige gummiband på hver side, som har ligget siden jeg bestilte de fra TStrading i 2003… De har ligget mørkt, men neppe blitt mer elastiske med årene. Det virket i hvertfall slik, for det var et helvete å få strukket de på plass. Det gikk ikke bedre enn at jeg rev tommelen ut av ledd i forsøket, men litt må man jo ofre.
Rikelig med fett og en kraftig ledning gjorde susen. I morgen skal de av igjen, for jeg glemte å sette på skivene som ligger mellom lenkearm og gummiband. Aaaaarghh!

blogEntryTopper


Nesten 30 år siden sist den sto på hjul. 30 år, det er lenge det!

blogEntryTopper
Comments

Moneringsbilder fase 1

Her er et bildegalleri fra den første monteringsfasen. Flere vil følge.

Comments

Akkurat som i gamle dager

I dag kom Tor innom for å se på problemet med at bremsearmen på baknavet skuret inn på selve navhylsa. Pussig å stå på kne og skru på en gammel tohjuling sammen med Tor igjen. Tror ikke vi har gjort det på over 20 år, og ingenting var forandret. Tiden hadde på en måte stått helt stille. Det eneste som avslørte oss var ekstra mye knirking og knepping i knærne, og at det tok lengre tid å rette ryggen. – Mye vinterkjøring vettu, saTor. Han kjører fortsatt MC året rundt.
Tilbake til navet, som fikk noen riper etter første montering og en testsnurr. Hva var dette? Hadde bremsearmen fått en knekk? Jeg hadde søkt rundt på nettet etter bilder, men nærbilder fra denne vinkelen var det dårlig med.
Feilen var latterlig enkel, men kom ikke frem av delekatalogen. Ca 25 år etter at vi demonterte sykkelen var det heller ikke mye hjelp å få fra hukommelsen. Alt som skulle til var en mutter mellom ramma og navet.

blogEntryTopperblogEntryTopper
Comments

Hjul

blogEntryTopper

Nå begynner moroa!
Tor var innom med hjulene i dag, så nå er jeg på vei ned i verkstedet for å montere framgaffel, nye bremseband og hjul. Hadde jeg vært like effektiv som Tor, hadde rødqvarnaen vært ferdig for mange år siden.
Nye felgband er montert, ellers så tok vi sjansen på å montere dekk og slanger som min far spanderte til prosjektet i 2003... Slangene har ligget i orginaleskene, og både dekk og slanger har vært lagret mørkt hele tiden. Ikke optimalt, men de virket faktisk ganske så myke og fine.

Tor honet sylinderen i samme slengen. Den ble sandblåst i sin tid, sikkert rundt 2003 det også, og hadde fått litt overflaterust innvendig. Utvendig er den også litt brun etter alle disse årene, men regner med at det brenner av. Eller?
Topplokket i aluminium ble nøtteblåst samtidig med at sylinderen ble sandblåst, og ser ut som den er ny. Det var forøvrig en god venn som jobbet ved flyverkstedet til SAS på Gardermoen som fikset disse sakene.Comments

Montering

Tiden flyr. Etter at jeg hentet delene fra lakkering i desember har svært lite blitt gjort. Nå er vi alt halvveis inn i et nytt år, men omsider skjer det noe.

I dag leverte jeg felger, nav og eiker til kompisen min, Tor. Samme mann som var med og plukket ned Rödqvarnaen på slutten av 80-tallet. På tide at han bidrar litt nå!
Tor har erfaring med opp-eiking av MC-hjul, og har sagt seg villig til å gjøre den jobben. Går ting greit så skulle det ikke forundre meg om jeg kan trille Rödqvarnan rundt huset før snøen legger seg... Tor er en genuin MC-freak med forkjærlighet for Harley, Jawa, Husqvarna og Classic racing. Saken er i de beste hender.Comments